22 února, 2021 Od Redakce Off

Strouhaný koláč s tvarohem a kokosovou moukou.

Něco pro maratonce a vytrvalostní nadšence, co si potřebují doplnit sacharidy a bílkoviny po vyčerpávajícím tréninku.

Vracíte se rádi k osvědčený receptům? A když vám dojde nějaká ingredience, nahradíte ji něčím jiným?

Tím nechceme říct, že nám došla mouka při pečení koláče, ale občas to chce čarovat v kuchyni a vykouzlit něco s trochou jiné přísady.

Stále a dokola se opakují verze moučníků, které jsou bez klasické mouky. Někteří lidé, aniž by měli alergie na lepek přešli na tzv. bezlepkovou stravu, a to buď z nějakého předsudku, nebo byli někým informováni, jak je lepek nebezpečný. Lepek je nebezpečný pro lidi, kteří už alergii mají, nebo pro člověka co konzumuje potraviny s lepkem ve vysokých denních dávkách. Pokud zdravý člověk vynechá lepek může si způsobit intoleranci na potraviny s lepkem. A proto, je důležité mít stravu pestrou, kombinovanou a v takových porcích, které našemu tělu jen prospívají.

Strouhaný tvarohový koláč, je lehký, zároveň obsahuje, bílkoviny, sacharidy a část mouky jsme nahradili kokosovou moukou.

Potřebné suroviny na těsto

  • máslo 160 g
  • cukr hnědý krupice 5 lžiček
  • 3 žloutky
  • 170 g polohrubé mouky
  • 150 g kokosové mouky
  • 40 g kakao (aby, byl koláč hezky tmavý)
  • mléko 5 lžic

Tvarohová náplň

  • měkký tvaroh 2 ks (kupte ve vaničce)
  • 1 žloutek
  • 4 bílky na vyšlehání sněhu
  • 2 polévkové lžíce medu, nebo hnědého cukru.
  • špetka soli

Příprava těsta je jednoduchá.

Vezměte 4 vejce a oddělte bílky od žloutků. V míse utřete máslo pokojové teploty s hnědým cukrem, přidejte 3 žloutky a 1 si nechte do tvarohové náplně. Směs znovu zamíchejte ruční metlou, nebo elektrickým robotem. Nyní do mísy přidejte mléko, polohrubou a kokosovou mouku spolu s kakaem. Pomocí robotu s nástavcem na třená těsta zpracujte těsto (pokud nemáte robot, těsto zpracujte ručně). Bude-li třeba, přidejte lžíci mléka to těsta.

Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 1 hodinu ztuhnout do lednice. Po hodině předehřejte troubu na 160 °C. Připravte si větší pekáč a vyložte ho pečicím papírem. 4 bílky vyšlehejte mixérem se špetkou soli v tuhý sníh. V jiné míse smíchejte dva tvarohy, vanilkový extrakt, cukr a zbylý žloutek. Nyní do mísy s tvarohem, postupně (asi na 3x) opatrně zamíchejte vyšlehaný bílek. Ztuhlé těsto rozpulte, polovinu těsta nastrouhejte rovnoměrně hrubým struhadlem na dno pekáče. Na tuto vrstvu nalijte již hotovou tvarohovou náplň. Rovnoměrně rozetřete a navrch nastrouhejte druhou polovinu kakaového těsta.

Koláč dejte hned péct do předem vyhřáté trouby asi na 30–40 minut. Hotový koláč nechte zchladnout. Náš tip. Vychladlý koláč dejte ještě na 15 minut do lednice, chutná pak ještě lépe.