27 února, 2021 Od Redakce Off

Poleť pryč! Kam? Na Gozo.

Méně známý, ale přesto vyhledávaný potápěči a lezci je ostrov Gozo.

Samotný ostrov není veliký a patří pod souostroví Malta. Doprava se proto řeší příletem na Maltu, místní autobusovou linkou k trajektu a po té trajektem na ostrov Gozo. Odměnou vám bude klid bez turistů. Ostrov totiž není tolik z propagovaný cestovními kancelářemi. Rozhodně neočekávejte dlouhé písečné pláže, (je zde jen jedna uměle vytvořena), hotelové komplexy na pobřeží, rušné bulváry. Potkáte tu tamější domorodce, pít budete lokální víno a povečeříte čerstvě ulovené ryby.

Ostrov Gozo je dlouhý 14 km a široký 7 km, ale je mnohem zelenější než Malta. Přejít ho z jedné strany na druhý konec můžete za pár hodin. Proč byste to, ale dělali, když má krásné pobřeží plné zálivů a skalních útesů. Počasí na ostrově je celoročně teplé a ani v zimě neklesá teplota pod 15° C. To ostrov předurčuje pro dvě hlavní sportovní aktivity, jako jsou potápění v azurovém moři a lezení na vápencovitých skalách. Potápěči ocení nespočet historických i novodobých vraků, půjčovny výbavy a místní instruktory i průvodce. Lezci mají na výběr z dvanácti oblastí a více jak 200 cest, které nabízí širokou škálu obtížností, včetně neodmyslitelné „Deep Water soloing“, kdy vám hrozí pád přímo do moře.

Pokud jste nadšenci adrenalinových sportů a chcete si zkusit vylézt vápencovou skálu tak využijte místní instruktory skalního lezení. Lezecké cesty jsou dobře zajištěné. Největší lezeckou oblastí, kde jsme strávili tři dny je Mgarr ix-Xini. Má desítky sportovně zajištěných cest. Prochází údolím a v létě to chce zvolit tu stranu, která je právě ve stínu a mít s sebou dostatek vody. Řešili jsme to stěhováním se ze strany na stranu a kolem poledne, obědem a koupáním se v zálivu. 

Do lezeckých oblastí jsme se dostávali pěšky, nebo nás někdo ochotný svezl kus cesty autem. Jak zmiňujeme, ostrov je to malý a Xlendi je strategicky uprostřed. I do hlavního města Victoria je to jen 2,5 km. Doporučujeme prohlédnout si památky z dob maltézských rytířů a poté, posedět na venkovní zahrádce zdejší restaurace.

Ubytování jsme byli v přístavním městečku Xlendi. Poprvé v pronajatém apartmánu, podruhé v penzionu, ale možností, kde se ubytovat, je tu opravdu hodně. Stravování je na evropské úrovni. Stánky s rychlým občerstvením, kavárny a restaurace, ze kterých se vám nebude chtít večer domů. Není výjimkou, že mezi personálem narazíte i na Čechy, nebo Slováky. Někteří zde žijí a jiní vycestovali za příležitostnou prací. 

Cestovatelské tipy:

  • Letět můžete v sezóně přímo z Prahy za 3 000 Kč, nebo si najděte výhodnější let z Frankfurtu, Vídně, nebo Krakova. Mimo sezónu, kdy nelétají charterové lety počítejte s dvojnásobnou cenou.
  • Doprava z letiště k trajektu trvá autobusem linky X1 přibližně 65 min a stojí 2€. Je to cesta z konečné na konečnou, tak to nemůžete minout.
  • Cesta trajektem trvá přibližně 30 min, platí se až cestou zpátky a stojí 4.65€. Vědí, že z ostrova jiná cesta není a že jim tak stejně neutečete. Při cestě zpátky, ale počítejte s tím, že trajekt nemusí kvůli rozbouřenému moři odplout a letadlo na vás nepočká.
  • Stravování, doporučujeme využijte místní restaurace a lokální víno. Milovníci ryb a mořských plodů budou nadšeni zdejší kuchyní, která je neodmyslitelně vynikající.

Co se týká informací ohledně ubytování a instruktora lezení, můžete nám napsat, rádi poskytneme kontakt na místního průvodce info@kliczdravi.cz