22 března, 2021 Od Redakce Off

Koláč Philadelphia – sýr a bíla čokoláda

Extrémně jemný koláč budete mít hotový velmi rychle a přísady, které potřebujete, snadno koupíte nebo je možná máte pravidelně doma. Lehký dezert vykouzlíte během chvilky. 

Ingredience:

3 vejce

200 g bílé čokolády (to jsou cca 2 čokolády)

250 g smetanového sýru Philadelphia (to jsou 2 ks)

(Kdo chce může přidat 1 lžíci hladké mouky)

Postup receptu

Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Oddělte bílky od žloutků a misku s bílky dejte zatím do lednice. Do bílků dejte špetku soli. 

Bílou čokoládu si nalámejte do samostatné misky a ve vodní lázni ji rozpusťte. Mezitím si vyšlehejte bílky se špetkou solí, které jste měli v lednici.

Čokoládu za občasného míchání vyndejte z vodní lázně, přidejte smetanový sýr a promíchejte. Do této směsi nalijte lehce vyšlehané žloutky a stále míchejte. (Kdo chce může přidat 1 lžíci hladké mouky).

Na samém konci přidávejte po malých částech vyšlehané vaječné bílky a lehce ruční metlou promíchejte tak, aby vám pěna nespadla. Formu na pečení si vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem a směs do ní nalijte. Pečte asi 15 minut v závislosti na typu trouby a poté snižte teplotu na 160 stupňů. Nechte péct dalších 15-20 minut a poté troubu vypněte.

Koláč nechte ještě chvíli v troubě dojít asi 10-12 minut. Hotový koláč je přeci jen dobrý jíst zcela vychladlý. Doporučuji ho nechat venku ještě pár minut vychladnout na mřížce. Doplnit ho můžete citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Dezert se hodí k odpolednímu čaji nebo kávě. Ozdobit ho můžete podle libosti, vhodné jsou jedlé květiny.

I když držíte dietu, nebojte se ochutnat. Malý kousek nikdy neuškodí a poznáte, že i pomocí pár přísad jde vytvořit koláč, který každého učaruje hned po prvním soustu. V jednoduchosti je prostě krása.