Pokud chcete croissanty snídat, přivstaňte si jako francouzský pekař 😊.
Druhý den ztuhlé těsto vyndáme z lednice a vyválíme z něj na vále obdélník rozměru 48 cm a 24 cm. Na delší straně obdélníku si vyznačte několikrát 4 x12 cm. Z této šířky budete krájet dlouhé trojúhelníky. Video od Pauluse (doporučuji se podívat).
Tvarování croissantu:
Vždy rolujeme z širšího konce směrem ke špičce trojúhelníku. Croissant pokládáme na plech s pečícím papírem tak, aby tenký konec croissantu (špička) ležela na pečícím papíru.
Takto připravené croissanty potřeme vyšlehaným vajíčkem a necháme kynout ještě 2 – 4 hodiny na kuchyňské lince. No a teď můžete jít dospat ten čas strávený válením a tvarováním croissantu 😊.
Croissanty by měly z dvojnásobit svou velikost.
Hlídejte si kynutí croissantu. Časy kynutí můžou být o hodinu kratší.
Předehřejte si troubu o 30 minut dříve, než budete croissanty péct.
Troubu předehříváme na 200 C. Croissanty pečeme při teplotě 180 -190 C, pouze 24 minut. Doporučuji hlídat si barvu croissantu. Každá trouba peče jinak.
Do stejného vajíčka jsme přidali pouze 2 lžíce smetany. Vykynuté croissanty potřeme vyšlehaným vajíčkem se smetanou.
Potřené croissanty dejte do předehřáté trouby a pečte zmiňovaných 24 minut.
Mezitím si připravíme 2 velké polévkové lžíce medu, které si dáme rozehřát v kastrůlku a lehce necháme zkaramelizovat.
Po upečení croissanty jemně potřebe zmiňovaným medem.
Nezapomeňte, croissanty musí vychladnout asi tak 30-45 minut.
Rada: kvásek lievito madre LM si den před zaděláním těsta nakrmte. Lépe se sním pracuje ❤️.