2 května, 2021 Od Redakce Off

Croissant z domácího kvásku Lievito madre

Máslový croissant a čerstvá káva nesmí chybět u typické francouzské snídaně, stejně tak jako bageta. Už jste někdy zkoušeli domácí croissanty?

Zkuste si ho upéct doma. Zabere sice trochu času, ale výsledek stojí za to. 

Ingredience:

1. Část těsta:

330 g hladké mouky (tip – Pernerka)

30 g cukru (krystal)

145 -150 g vody (odstáté vlažné)

30 g másla (při první přípravě těsta)

špetka soli

2 lžíce kvásku LM (lievito madre, den před pečením si kvásek nakrmte).

 

2. Část těsta: zapracujeme máslo, které nám zbylo.

220 g másla (máslo budete potřebovat až při válení listového těsta) video jak na válení těsta s máslem  Roman Paulus

 

Na pomašlování croissantu před a po pečení.

2 polévkové lžíce smetany

1 celé vajíčko

2 lžíce medu (něco jako rozvar)

 

Postup: 

Nejdříve si připravíme těsto z 1 části surovin.

Hladkou mouku 330 g, 30 g cukru, 145 g odstáté vlažné vody, 30 g másla, špetka soli a 2 lžíce LM kvásku. Všechny suroviny smícháme v jedné míse nebo 5 minut  mísíme v robotu na nejpomalejší rychlost. Když není robot tak ručně hněteme na vále cca 5 -10 minut. Těsto bude mít hrubší strukturu. Necháme ho tedy kynout cca 30 minut při pokojové teplotě, samozřejmě zakryté.

Těsto po 30 minutách kynutí znovu hněteme na vále, anebo v robotu cca 10 minut. Mělo by být hladké, nemělo by se lepit. Hotové těsto opět zase vložte do mísy, přikryjte a dejte na 3 hodiny opět kynout při pokojové teplotě cca 20 – 22 C. Po uplynutí této doby zase těsto několikrát propracujeme, tady stačí už jemně bez robota. Hotové propracované těsto vložíme do mísy, zakryjeme a dáme na 3 hodiny do lednice.

 

Nyní pracujeme s 2 částí surovin.

Těsto, které bylo 3 hodiny v lednici vyválíme do čtverce. Máslo 220 g rozpůlíme na dvě části.

Obě části másla položíme na pečící papír pěkně vedle sebe s 1 cm odstupem. Přeložíme druhou část pečícího papíru a vyválíme obdélník. Video, jak na válení těsta můžete vidět zde od Romana Pauluse doporučuji se na to podívat. Technik je několik. Uvádím tu snadnější.

  • Vyválené máslo opatrně přesuneme na těsto, které jsme si vyváleli do čtverce.
  • Těsto musí být větší než vyválené máslo. Těsto přeložte tak, aby vznikla obálka a zakryli jste dokonale máslo. Nyní můžete těsto válet do obdélníku a přeložit ho na 3 části.
  • Přeložené těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na 35 minut do lednice. Po uplynutí 35 minut zase těsto vyválíme, ale jen v jednom směru jako, když chcete dosáhnout obdélníku. Neválíme do stran! Přeložíme na 4 části. Těsto dejte opět do lednice na 35 minut. Stejný postup uděláte ještě jednou a naposledy těsto přeložíte na 4 části, uložíte do lednice a necháte chladnut do druhého dne.

Pokud chcete croissanty snídat, přivstaňte si jako francouzský pekař 😊.

Druhý den ztuhlé těsto vyndáme z lednice a vyválíme z něj na vále obdélník rozměru 48 cm a 24 cm. Na delší straně obdélníku si vyznačte několikrát 4 x12 cm. Z této šířky budete krájet dlouhé trojúhelníky. Video od Pauluse (doporučuji se podívat).

Tvarování croissantu:

Vždy rolujeme z širšího konce směrem ke špičce trojúhelníku. Croissant pokládáme na plech s pečícím papírem tak, aby tenký konec croissantu (špička) ležela na pečícím papíru.

Takto připravené croissanty potřeme vyšlehaným vajíčkem a necháme kynout ještě 2 – 4 hodiny na kuchyňské lince. No a teď můžete jít dospat ten čas strávený válením a tvarováním croissantu 😊.

Croissanty by měly z dvojnásobit svou velikost.

Hlídejte si kynutí croissantu. Časy kynutí můžou být o hodinu kratší.

Předehřejte si troubu o 30 minut dříve, než budete croissanty péct.

Troubu předehříváme na 200 C. Croissanty pečeme při teplotě 180 -190 C, pouze 24 minut. Doporučuji hlídat si barvu croissantu. Každá trouba peče jinak.

Do stejného vajíčka jsme přidali pouze 2 lžíce smetany. Vykynuté croissanty potřeme vyšlehaným vajíčkem se smetanou. 

Potřené croissanty dejte do předehřáté trouby a pečte zmiňovaných 24 minut.

Mezitím si připravíme 2 velké polévkové lžíce medu, které si dáme rozehřát v kastrůlku a lehce necháme zkaramelizovat.

Po upečení croissanty jemně potřebe zmiňovaným medem. 

Nezapomeňte, croissanty musí vychladnout asi tak 30-45 minut.

 

Rada: kvásek lievito madre LM si den před zaděláním těsta nakrmte. Lépe se sním pracuje ❤️.