Fotrův perník
25 září, 2022 Od Redakce Off

Fotrův čokoládový perník

Máte dost cuket na zahradě a nevíte co s takovou úrodou? Cuketa je velmi vděčná zelenina. V kuchyni ji můžete využít na několik způsobů. Většinou se používá jako příloha nebo jako oblíbený pokrm bramborák. My vám teď dáme recept, jak z této božské zeleniny upéct vláčný čokoládový perník, kterému při sebe přísnější dietě prostě neodoláte a za pár dní ho budete péct znovu. 🙂

Recept je jednoduchý na přípravu a rychlý na pečení. Vše zpracujete v jedné míse.

Co budete potřebovat.

Větší hrnek ☕, což bude vaše odměrka pro všechny ingredience, větší mísa, pekáček a pečící papír.

Směs na těsto:

1 menší cuketa (jsou to tak 2 hrnky)

2 vajíčka

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru (někomu bude stačit půl hrnku cukru)

1 lžička skořice (menší)

1 lžička perníkového koření

2 větší lžíce kakaa v prášku

2 větší lžíce rybízové marmelády

½ hrnku oleje (slunečnicový)

špetka soli

320 g hořké čokolády na vaření

4 kapky rumového aroma

Do mísy na zadělání těsta nastrouhejte očištěnou 1 menší cuketu. Přidejte vajíčka, 2 hrnky polohrubé mouky, cukr, skořici, perníkové koření, kakao, prášek do pečiva, marmeládu, olej a špetku soli. Celou směs důkladně smíchejte. Nezapomeňte si předehřát troubu na 170 stupňů. V malém kastrůlku ve vodní lázni, si rozehřejte hořkou čokoládu. Odstavte ji a nechte chvilku vychladnout, aby tekutá směs nebyla příliš horká. Po té rozehřátou čokoládu nalijte do mísy a opět celou směs pořádně promíchejte, přidejte pár kapek rumového aroma.

 

Hotovou směs (těsto) vlijte do pekáčku s pečícím papírem.

Fotrův perník pečte na 170 stupňů zhruba 25 až 30 minut. Záleží na vaší troubě. Perník si po 25 minutách zkontrolujte, jestli se těsto po vpichu nelepí na špejli.

Fotrův perník

Náš typ. Perník nechte chvíli vychladnout. Můžete podávat mírně teplý má totiž báječnou chuť a chcete-li tomu dodat šmrnc a zpestřit chuť. Dejte si na perník lžičku rybízové marmelády a ozdobte lístky čerstvé máty.

Dobrou chuť – Klíč Zdraví ☕💚