Do mísy na zadělání těsta nastrouhejte očištěnou 1 menší cuketu. Přidejte vajíčka, 2 hrnky polohrubé mouky, cukr, skořici, perníkové koření, kakao, prášek do pečiva, marmeládu, olej a špetku soli. Celou směs důkladně smíchejte. Nezapomeňte si předehřát troubu na 170 stupňů. V malém kastrůlku ve vodní lázni, si rozehřejte hořkou čokoládu. Odstavte ji a nechte chvilku vychladnout, aby tekutá směs nebyla příliš horká. Po té rozehřátou čokoládu nalijte do mísy a opět celou směs pořádně promíchejte, přidejte pár kapek rumového aroma.
Hotovou směs (těsto) vlijte do pekáčku s pečícím papírem.
Fotrův perník pečte na 170 stupňů zhruba 25 až 30 minut. Záleží na vaší troubě. Perník si po 25 minutách zkontrolujte, jestli se těsto po vpichu nelepí na špejli.