Čočku si večer namočte a ráno ji propláchněte teplou vodou. Takto to opakujte ještě 2 x před tím než ji začnete vařit.
Do čistého hrnce si nalijte tolik vody, aby byla čoeka celá ponořená, a ještě 2 cm vody bylo nad čočkou. Přidejte bobkový list, stroužek česneku, nové koření, sůl, trochu pepře, na kostičky nakrájené okurky a houbu cordyceps. Stačí malou hrst. Nechte vařit na mírném ohni.
Mezitím si vezměte malý kastrůlek a uvařte si vejce natvrdo.
Na větší pánvi s trochou oleje osmahněte lehce půl nakrájené cibule. Přidejte na kostičky nakrájenou uzeninu. Osmahněte a celé to dejte do hrnce s čočkou povařit. Pokud vám přijde čočka málo kyselá tak můžete dochutit 3 lžícemi nálevu od okurek + lžící octa.
Čočka by měla mít konzistenci spíše hutné polévky. Hotový pokrm servírujte do hlubokých misek a na vrh ozdobte vejcem natvrdo, které máte nakrájené na měsíčky.