29 prosince, 2022 Od Redakce Off

Čočka na kyselo

Máte rádi čočku?

Máme pro vás skvělý a rychlý recept na čočku na kyselo.

Čočka vařená je velmi zdravá luštěnina, která obsahuje minimum kalorií a maximum bílkovin.

Většina lidí ji nejí, protože je nadýmá. Máme pro vás tip, jak na čočku, aby vám chutnala a cítili jste se po ní lehce.

Suroviny na čočku na kyselo s cordycepsem:

1 lžíce olivového oleje

1/2 cibule

1 stroužek česneku

250 g čočky (předvařené)

3 kuličky nového koření

4 ks bobkového listu

Sůl & Pepř

4 větší kyselé okurky

2 vejce

40 g uzeného masa (libové)

 

Čočku si večer namočte a ráno ji propláchněte teplou vodou. Takto to opakujte ještě 2 x před tím než ji začnete vařit.

 

Do čistého hrnce si nalijte tolik vody, aby byla čoeka celá ponořená, a ještě 2 cm vody bylo nad čočkou. Přidejte bobkový list, stroužek česneku, nové koření, sůl, trochu pepře, na kostičky nakrájené okurky a houbu cordyceps. Stačí malou hrst. Nechte vařit na mírném ohni.

 

Mezitím si vezměte malý kastrůlek a uvařte si vejce natvrdo.

Na větší pánvi s trochou oleje osmahněte lehce půl nakrájené cibule. Přidejte na kostičky nakrájenou uzeninu. Osmahněte a celé to dejte do hrnce s čočkou povařit. Pokud vám přijde čočka málo kyselá tak můžete dochutit 3 lžícemi nálevu od okurek + lžící octa.

Čočka by měla mít konzistenci spíše hutné polévky. Hotový pokrm servírujte do hlubokých misek a na vrh ozdobte vejcem natvrdo, které máte nakrájené na měsíčky.

Čočka na kyselo může mít mnoho variant. Kdo chce čočku více na sladko, přidejte nakrájenou mrkev a klidně si ji dozdobte nakrájenou červenou paprikou (kapie).

Dobrou chuť. 🍀👍