13 prosince, 2020 Od Redakce Off

Proteiny neboli bílkoviny. Proč je musíme pravidelně konzumovat?

Základní stavební materiál těla, bílkoviny. Jsou bílkoviny (proteiny) tak důležité?

Bílkoviny jsou nezbytné pro růst, údržbu a opravu tělesných tkání, tvoří základní strukturu kostí, kůže, svalových vláken, enzymů a hormonů.

Jelikož jsou zdrojem imunobiologických látek, chrání tělo před infekcemi. Rozdělujeme na živočišné a rostlinné. V zažívacím traktu se rozkládají působením proteolytických enzymů na základní prvky – aminokyseliny. Ty jsou stavebními kameny buněk, slouží k tvorbě enzymů a některých hormonů.

Jaké potraviny mají nejlepší bílkoviny?

Nejkvalitnější bílkoviny z hlediska výživy tzv. plnohodnotné jsou:

  • vejce, mléko, mléčné výrobky, maso

Mezi tzv. neplnohodnotné patří bílkoviny z rostlinných zdrojů, kvůli nevyváženému poměru aminokyselin.

Jak naše tělo využívá protein?

Tělo nemá velký skladovací prostor pro bílkoviny jako v případě sacharidů a tuků. Bílkoviny přijaté ve stravě musí být zpracovány hned jak je sníme. Po sportu, fyzické námaze plní svou funkci k rychlé regeneraci namožených svalů, tkání. Není-li potřeba, aby se aminokyseliny změnily v bílkoviny, je tělo vybaveno na jejich rekonfiguraci zpět a na glukózu a ta se uplatní jako zdroj energie, anebo se přemění na tuk.

Opět musíme být opatrní kolik naše tělo potřebuje bílkovin.

Doporučená denní dávka bílkovin pro osobu starších 18 let je 0,8 gramu na kilogram hmotnosti. Sportovci samozřejmě potřebující více bílkovin.

Syrovátkové proteiny a jejich benefity, které využívají hlavně sportovci.

Syrovátková bílkovina je z mléka, nejčastěji z kravského nebo kozího. Mléko je tvořeno z 80 % kaseinem a z 20 % syrovátkou.  Je to základní a nejvíce dostupný zdroj bílkovin, který můžeme přijmout a je vysoce využitelná pro tělo. Můžeme říct, že jsou to nejlepší proteiny na hubnutí i na přibírání svalové hmoty. Velmi rychle se vstřebává.

Kdy konzumovat protein?

Protein konzumujte jak před tréninkem, tak především po tréninku. Konzumujte rychle vstřebatelný syrovátkový koncentrát, který má skvělé využitelné aminokyselinové spektrum.

Protein Whey Deluxe4U obsahuje kvalitní bílkovinu, má rychlou vstřebatelnost. Velmi snadno se rozpustí v tekutině a nepění. Ve sklenici nevidíte lepkavé kusy, které u jiných proteinů zůstávají na lžičce, nebo v šejkru.