10 února, 2021 Od Redakce Off

Makovo tvarohový koláč bez mouky.

Koláč nejen pro sportovce.

Makovo tvarohový koláč bez mouky.

Tenhle koláč ocení každý, kdo miluje kombinaci tvarohu a máku. Fit receptů najdete na internetu hodně. Nebudeme psát, že je koláč bez cukru, tuku a že je nízkosacharidový. Kdo se aktivně hýbe dobře ví, že bez sacharidů jsou sportovní výkony nulové.

Sacharidy jsou palivo pro lidské tělo. Určité množství sacharidů tělo potřebuje. Spolu bílkovinami a tuky patří sacharidy mezi hlavní živiny. Sacharidy jsou pro nás nejdůležitějším a nejrychleji využitelným zdrojem energie, potřebujeme je pro správné fungování mozku a centrálního nervového systému, jsou nezbytné pro zajištění stálé hladiny glykémie (cukru v krvi). Zajišťují energetickou rezervu ve formě glykogenu. Nadbytečná konzumace sacharidů ovšem vede k nadbytku energie, která, když není spotřebována, ukládá se v těle ve formě tuku a vede ke vzniku nadváhy, obezity a s nimi spojených komplikací. Také přispívá ke vzniku zubního kazu.

V jídelníčku dbejte na zastoupení sacharidů a tuků nejlépe ve formě komplexních sacharidů.

Náš zmiňovaný recept: Makovo tvarohový koláč.

Ingredience

250 g máku (mletého)

250 g tvarohu (baleného)

4 lžíce medu nebo třtinového cukru

3 vajíčka

150 g poctivého másla (ne rostlinný)

1 lžička kypřícího prášku

1 dortová forma 26 cm

(Kdo se bez mouky neobejde, může přidat 2 polévkové lžíce celozrnné mouky)

Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetkou soli ušlehejte sníh. Zbylé žloutky ušlehejte s medem, nebo nahraďte zmiňovaným třtinovým cukrem.

V malém kastrůlku si rozpuste 150 g másla (mělo by být vychladlé) a přidejte, k již vyšlehaným žloutkům a znovu zašlehejte. Konzistence, žloutků a másla bude tekutá.

Přidejte tvaroh, 250 g namletého máku, kypřící prášek do pečiva a ruční metlou vše smíchejte. Postupně přimíchejte sníh z bílků.

Hotové těsto, dejte do dortové formy vyložené pečícím papírem.

Pečte 20 minut v předem předehřáté troubě. Náš tip, upečený a vychladlý koláč, dáváme do lednice. Druhý den je hutný a chutná velmi dobře. Ozdobit jej můžete džemem z brusinek.

A pokud k tomu přidáte čaj Yerba Mate Green IQ, budete mít energii na další sportovní aktivitu.

Dobrou chuť.